|
Хиляди селяни са били арестувани след отказ да изпълняват непосилните доставки за зърно, наложени от БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 16 Декември 2018 17:54

alt
Над 5000 селски стопани са били арестувани за съпротива срещу изпълнението на непосилните държавни доставки на зърно, приети от комунистическия режим през пролетта на 1950 г.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо до премиера Вълко Червенков и първи секретар на БКП със сведения за извършените задържания във връзка с изпълнение на плана за Държавните доставки на зърнени храни.

Документът е на тогавашния министър на вътрешните работи Руси Христозов и е от септември 1950 г.

Задължителните държавни доставки са въведени от кабинета на Червенков през пролетта на същата година и се превръщат в непосилно бреме за частните селски стопани, които не са влезли в ТКЗС.

Целта на комунистическия режим е да принуди селяните, които са отказали дотогава да се включат в колективизация, да капитулират и да влязат в ТКЗС.

От документа до Червенков става ясно, че наложеният план със задължителни държавни доставки е срещнал сериозна съпротива „от страна на кулашките и други вражески елементи”.

Това е наложило извършването на масови арести. Изумителното обаче е, че те не са извършвани единствено от МВР-ДС, а и от народните съвети – тогавашните местни власти на тоталитарната комунистическа система, нещо което е абсолютно незаконно.

По данни на вътрешния министър арестуваните от МВР-ДС са 2737 души. Като най-много са задържаните във Варненски окръг (тогава Сталин, б.а.) – 699 души, следван от Старозагорски окръг – 421 души и Русенски окръг – 349 души.

Народните съвети пък са организирали арести почти колкото извършени и от ДС – на над 2700. Само в Пловдивски окръг те са 1000 души. В Плевенски окръг – 646 души, Русенски окръг – 531 стопани и др.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов