|
ДС за икономиката на социализма: Мините, металургията, енергетиката са обречени на провал ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Юли 2018 19:27

alt

„Минното дело, металургията, минералните суровини, енергетиката още със създаването си са обречени на провал”. Това е извод на Държавна сигурност, направен през месец май 1989 г., когато вече България е доведена до трети фалит при управлението на БКП и Тодор Живков, а в опит за командно-административна псевдореформа е  въведена фирмената организация на държавните предприятия.

Документът, който сайтът desebg.com публикува онлайн, представлява строго секретен доклад относно: Оперативната обстановка и дейността на органите на Държавна сигурност за защита на икономиката и подпомагане на нейното развитие след приемането на Указа за стопанската дейност и въвеждането на фирмената организация.

Той е от май 1989 и е подписан от началника на Четвърто (икономическо) управление на ДС ген. Кирил Величков.

Управлението, създадено три години по-рано, за да следи процесите в икономиката на социалистическа България, разкрива трудностите и недостатъците, с които се сблъсква опита на Живков в края на комунистическия режим да осъществи някаква реформа в икономическата област.

ДС директно посочва, че въвеждането на фирмената организация се сблъсква с действащата в края на диктатурата на БКП нормативна уредба.

Фирмената организация и бюджетната самоиздръжка в държавните предприятия е въведена без да са извършени промени в Конституцията, и законите за задълженията и договорите, за собствеността на гражданите, за наследството, за териториалното и селищно устройство, Наказателния кодекс и др., посочва ДС.

Докладът посочва изкривяванията, до които води наложения отгоре опит за изкуствена реформа.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и края на тоталитаризма” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов