|
БКП е крила аварии и трудови злополуки с хиляди смъртни случаи и загуби за милиони ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Юли 2018 11:56

alt
По време на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия аварии и трудови злополуки са довели до хиляди смъртни случаи, а нанесените щети са за милиони. Само за периода 1970-1973 г. са станали 253 941 такива инциденти, при които са загинали 2133 работници.

Това разкрива документ на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той е от 1975 г. и представлява строго секретен доклад за „По-важни причини за авариите и произшествията в промишлеността и някои страни от работата на органите на МВР за предотвратяването им”.

Металургичният комбинат „Кремиковци” е посочен като един от големите обекти, в които авариите се увеличават ежегодно. За първата половина на 70-те години на ХХ век те са 5434 на брой, а щетите от тях са за 19 млн. лв. Не е произведена продукция за над 2,5 млн. тона.

Подобна е и картината и в други големи промишлени обекти. „Значителни загуби причиниха на народното стопанство авариите в енергодобива”, е посочено в строго секретния доклад.

Най-голямата авария в енергетиката за онзи период е през 1975 г. в ТЕЦ „Първа комсомолска” в гр. Гълъбово, Старозагорски окръг, при която са загинали 35 души, а щетите са възлезли на 35 млн. лв.

„Още по-чести и по-тежки са авариите в химическата промишленост. През последните три години избухнаха експлозии, съпроводени с пожари, в НХК – Бургас, в ХК (химически комбинат) „К. Маркс” – Девня, ХК – Димитровград, завод „П. Караминчев” и др., щетите от които надминаха 10 млн. лв.”, се признава в доклада.

В него са посочени и основните причини за високия ръст на авариите и злополуките:

  • неспазване на техническите и технологическите изисквания и правилата за противопожарна охрана;
  • извършване на недоброкачествен и ненавременен ремонт;
  • слаба квалификация на експлоатационния персонал и недостиг на работна ръка и др.

В края на доклада са поместени таблици с подробни статистически данни за авариите и злополуките в периода 1970-1973 г. и отделно за МК "Кремиковци".

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

altalt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов