|
ДС: Който саботира ТКЗС да се изпрати в лагер! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Юни 2018 18:21

alt
„За опазване целостта на ТКЗС и да не позволим на враговете да се подиграват с народната власт е те да бъдат изпратени в ТВО [лагер]”. Това докладва Държавна сигурност при обследването на един случай през 1949 г., когато близо 30 души от село Чучулигово, Петричко, правят заявка за напускане на трудово-кооперативното земеделско стопанство.

Сайтът desebg.com публикува онлайн документа за това събитие, който достига до нас благодарение на архивите на Държавна сигурност.

Той представлява лично строго поверително донесение на ДС Петрич до началника сектора на ДС в Горна Джумая (от 1950 г. Благоевград) от 1 юли 1949 г.

Преди 69 години, по време на насилствената колективизация, извършена от комунистическия режим, в Петричкото село Чучулигово ДС засича действията на няколко члена на БКП, които организират масово напускане на местното ТКЗС, създадено през 1948 г.

Напрежението в пограничното село (в съседство с Кулата) е предизвикано от действията на председателя на селсъвета, който еднолично задраскал името на един от членовете на компартията в списъка за изборите на народни съвети.

В резултат на това задрасканият Симеон Джуков започнал да говори, че е влязъл в ТКЗС насила, а на партийно събрание в село Чучулигово заплашил, че на изборите ще гласува с бяла бюлетина заедно с 30 души.

В доклада ДС описва биографиите на най-активните противници на ДС, обвинявайки ги, че се занимават с черноборсаджийство. В заключение прави предложение за запазване на целостта на ТКЗС в района подстрекателите бъдат въдворени в трудово-възпитателно общежитие (ТВО, лагер).

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов