|
Моля, вземете необходимите мерки за освобождаването ни от ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Октомври 2017 20:26

alt
Някои хора още в началото на комунизма са разбрали голямата заблуда със създаването на трудови кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС) и малко, след като са влезли в тях са поискали да ги напуснат.

Свидетелства за подобни случаи са запазени в архивните документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява заявление до Министерството на земеделието от  група селяни, членове на ТКЗС в село Чучулигово, Петричко от 1949 г.

В него те описват желанието си да „дадем и ние нещо за построяването на социализма в нашата страна” и включването си в ТКЗС.

Малко след това обаче започват несполуките. Избраният от селяните стопански съвет започва да си служи с  „командажилък и заповеди”, което деморализирало хората.

От заявлението става ясно, че от всички подети инициативи за засаждането на различни култури нито една не е организирана навреме.

Затова групата селяни, общо 31 души, подписали писмото, се обръщат към министерството с молба „да вземете необходимите мерки за нашето освобождаване от членството в ТКЗС”, подчертавайки, че и без това не са подписали декларации за влизането в него.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt 

 

Коментари 

 
+1 #1 МариоДичев 2017-10-19 22:34
Togavashnite TZSK-a sa bili kato mafiata,vleze li se v tiah,i zapochvat reketite i zverstvata,i trudno se izlizalo.Zatova tsialoto ni zemedelie e bukvalno umriala rabota,zaradi predumishlenoto ubiistso,izvurs heno ot Korleonovtsite krustnitsi na prestupnostta u nas.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов