|
В края на комунизма: София щяла да остане без хранителни стоки заради сръбска инвазия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Август 2017 21:12

alt
Българското столица е била заплашена да остане без хранителни стоки от първа необходимост заради пазара, който в края на комунизма са правили граждани на Югославия в София.

През 1987 г. Държавна сигурност засича масовото изкупуване на хранителни стоки от сърби, които безпрепятствено пътуват до София и масово изкупуват олио, ориз, кашкавал, сирене колбаси и др.

В строго секретен рапорт до началника на Софийско градско управление на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн, е изложен проблемът с масовото изкупуване на хранителни стоки от югославски граждани на територията на София.

По това време управлението на БКП начело с Тодор Живков е докарало България до трети фалит след 1960 и 1977 г.

Генералният секретар на компартията обаче не желае да вдига цените на хранителните стоки, за да поддържа илюзията за безпроблемното изграждане на социализма и криейки от народа, че комунистическият режим е натрупал към 1987 г. близо 9 млрд. долара външен дълг и е в състояние да го изплаща единствено чрез получаването на краткосрочни по-скъпи кредити от западни банки.

Въпреки че тоталитарното комунистическо управление винаги се е стремяло населението на столицата да не изпитва дефицита на стоки от първа необходимост, каквато е реалността за останалата част от България, се оказва, че пазарът на няколко стотици сръбски граждани се е явил реална заплаха за изчезване на редица хранителни стоки и от София.

„Поради масовия характер на явлението [пазаруването на сърбите] се създават условия за сериозното нарушаване на снабдяването на столичното население с хранителни стоки”, е посочено в строго секретния рапорт до началника на Софийско градско управление на МВР-ДС.

ДС описва, че югославските граждани пътуват до българската столица почти ежедневно, пазаруват и безпрепятствено изнасят хранителните продукти, с които търгуват в Югославия.

ДС отбелязва недоволството на българските граждани от това, че „сърбите изпразвали магазините” и от пасивността на властта.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов