|
Хуморът и сатирата като заплаха за режима на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Юни 2017 08:26

alt
Хуморът и сатирата са се схващали като заплаха за тоталитарното управление на Българската комунистическа партия и по тази причина нейният репресивен апарат в лицето на Държавна сигурност е разработвал институциите и лица, свързани с тях.

Това разкрива архивен документ на ДС от 1978 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретно писмо от Секретариата на МВР до ресорния зам.-министър на вътрешните работи относно необходимостта от взимането на разработка на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

В документа е посочено, че МВР е сезирано то Окръжно управление на МВР-ДС Габрово за това, че като голям културен център Домът на хумора и сатирата привлича интереса на значителен брой западни културни организации и лица.

От официалното му откриване през 1972 г. Домът е установил връзки с над 2500 творци и институти от 68 страни. Повече от 1800 от тези творци са от западни страни.

Като гости в НРБ те установяват контакти с български граждани и „разпространяват печатни произведения с упадъчни течения и вършат друга подривна дейност срещу нашата страна”.

От сезираните централни управления на ДС като Първо главно управление (ПГУ, разузнаването), Второ главно управление (контраразузнаването) и Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, единствено ПГУ е дало указания на Окръжното управление на МВР-ДС в Габрово за работа по линия на Дома.

Предложението до ръководството на МВР е да се разработи подробен план за работа с конкретни мероприятия за оперативното обслужване на Дома и „използването му от наша страна за борбата срещу идеологическата диверсия на противника”.

Документът е включен в разширеното документално издание на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция” на Комисията по досиета, 2015 г.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов