|
Концлагерите в НРБ са всявали ужас в западногерманците дори през 70-те години ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Март 2016 20:06

alt

Концентрационните лагери, създадени по съветски образец от комунистическата партия в България за разправа с политическите си противници и несъгласните с режима, са всявали ужас в западногерманците дори през 70-те години на ХХ век, след като са минали 15 години от формалното им закриване.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Разпространени в ГФР материали с антибългарско съдържание от октомври 1976 г. Документът е на Софийско градско управление (СГУ) на МВР-ДС и е изпратен до Градския комитет на БКП, ръководството на МВР, както и на Първо и Второ главни управления и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

 СГУ информира, че става дума за плакат на немски език, който е бил разпространен в Кьолн. На него са нарисувани три човешки фигури зад бодлива тел до Белене, а в дясната част жена под чадър на Слънчев бряг (очевидно авторите на плаката не са знаели, че перверзията на комунизма е стигнала дотам, че да нарича един от лагерите, този край Ловеч, "Слънчев бряг", бел. ред.).

Отдолу са направени следните сравнения, изписани с думи:

  • Слънчев бряг – мъчение;
  • Почивка – болест;
  • Детски рай – безчовечност (неточно преведено като безпочвеност, бел. ред).

В текст към плаката е посочено:
„България е една от малкото европейски страни, където политическите престъпления се наказват с изгнание. Всеки вид системна критика, оценката е право само на органите на властта – се заплашва с изгнание, изселване.”

И още:
„На един дунавски остров [Персин] преди град Белене се намира лагер за интернирани политически затворници. Там има около 1300 затворници. В средата на заблатената област се прилагат наказания с тояги върху затворници”.

Град Бяла е посочен като град на лудите, в който са изселени множество български граждани, които са принудени да преминават през психиатричните заведения без лекарско предписание.

Интересно е, че плакатът не е анонимен, а е подписан от Инге Шайнвердер, като е посочен и адрес, както и мястото на отпечатването.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиета, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов