|
С КГБ и „братските” органи на Слънчев бряг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Септември 2015 09:04

alt
На курортния комплекс „Слънчев бряг” не само Държавна сигурност е имала силно присъствие заради многобройните чужденци по времето на комунизма, но там се е образувал своеобразен център на „братските” разведки.

Това разкрива документ, наскоро разсекретен от Комисията по досиетата, който desebg.com публикува онлайн.

В строго секретна справка относно: Взаимодействието с братските органи, работещи на туристическия комплекс „Слънчев бряг” на зам.-окръжния началник на МВР-ДС Бургас от 1973 г. е посочено, че освен от съветския КГБ там са присъствали и представители от ЧССР и ГДР.

Връзката с тях се е осъществявала от отдел 08 на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), работещо по линия на туризма.

Оперативните работници от КГБ са пристигали първи на морския курорт край Бургас още през месец май. Те са били трима души, а Държавна сигурност им е осигурявала „всестранна помощ, включително и ползването на агентура”.

През сезона с представителите на КГБ са обменени над 50 справки и информации. Според документа те са се отнасяли до установяването на засечени съветски граждани, контактували със западни туристи.

КГБ е разполагало със свои агенти на Слънчев бряг, става ясно още от строго секретната справка. Събираната информация на трима от тях дори е предоставена на домакините.

Оперативните работници – руснаци, чехи и източногерманци и българи изглежда не са имали притеснения от разконспириране, тъй като са опознавали на общи срещи. „През лятото беше устроена една другарска среща с участието на представителите на всички братски органи”, е посочено в документа.

„Другарска” среща на Слънчев бряг – какво по-добро място за прекарване на лятото, дори когато следиш своите и западните туристи.

Тази другарска среща толкова много се е харесала на участниците, че всички оперативни работници са поискали тя да се провежда... два пъти месечно.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов