|
Охраната на концлагера „Белене” е била задължена да стреля на месо при бягство на лагеристи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 04 Септември 2015 09:56

alt
„Оръжие от часовите се употребява при бягство на затворник или въдворен. Във всички случаи при употреба на оръжие часовият е длъжен да прецени сам да действа с приклад или огнестрелно оръжие”. Това е записано в секретен План за вътрешната охрана и отбрана на обектите на ВТО „Белене” и затвора в с. Белене, Свищовско.

Документът е от декември 1956 г. и е разсекретен наскоро от Комисията по досиетата, а desebg.com публикува онлайн.

Охраната е въоръжена, като са предвидени следните боеприпаси: за карабина – по 30 патрона; за автомат – 70 патрона; за пистолет – 16 патрона, както и на всеки постови по една граната.

Документът потвърждава написаното в мемоарите на редица оцелели бивши лагеристи след промените за безкомпромисната употреба на оръжие от страна на охраната срещу въдворените.

В края на 1956 г. лагерът „Белене” отново е открит след опасенията на комунистическата власт начело с Тодоров Живков да не би и в НРБ да се случай събития като народното въстание срещу режима в Унгария, потушено от войските на СССР. В периода 19953 г. (след смъртта на Сталин, бел. ред.) до ноември 1956 г. (Унгарското въстание, бел. ред.) в „Белене” е преустановено въдворяването по политически причини, като действа само затвора.

Секретният план за охраната на ТВО „Белене” и затвора съдържа информация за целите на охраната – да осигури надеждна такава непрекъснато, да осигури конвоирането на въдворените и затворниците, както и да поддържа постоянна боеготовност.

Охраната се е състояла от милиционерска рота, а планът показва как са разпределени постовете по отделните обекти. Предвиден е и усилен вариант на охрана.

При наводнение на обектите в остров Персин часовите носят охраната от наблюдателни кули.

Посочени са и задълженията на началника на охраната, сред които е той всекидневно да информира за положението на началника на ТВО-то и затвора.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов