|
Преди 40 години на границата: Не нелегални сирийци, а източногерманци бягат от социализма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 31 Август 2015 20:46

alt
Преди 40 години, когато Европа е разделена от Желязната завеса на Студената война, на българската граница проблемът е възпирането на бягствата на източногерманци от социализма в Германската демократична република (ГДР).

Това разкриват документи, разсекретени от Комисията по досиетата, които desebg.com публикува онлайн.

Използването на границата на тогавашната НРБ от източногерманци като предпочитана възможност за бягство на Запад след началото на строежа на Берлинската стена (1961) става все по-осезаемо в началото на 70-те години.

Тогава между Министерството на Държавна сигурност на ГДР, известно като ЩАЗИ, и МВР-ДС е подписано специално споразумение за сътрудничество, като в него изрично е предвидено взаимодействие по опитите за бягство на източногерманците.

Мнозина от тях използват посещенията си в НРБ като туристи, за да се опитат да избягат на Запад през българо-югаславската граница или през границата с Гърция и в по-редки случаи през Турция.

Архивните документи разкриват, че в началото на 70-те години за възпирането и разследването на предотвратени опити за бягства на източногерманци на Държавна сигурност се е наложило отдел 01 „Следствен” на ДС да организира пункт на „Слънчев бряг”, където за разследва бегълците и хората, подпомагали тези опити, сред които и граждани на ФРГ.

Само през 1971 г. са разследвани близо 70 души. ЩАЗИ определя бягствата, които са на политическа основа, като "търговия на хора".

Министърът на ЩАЗИ ген. Ерик Милке изглежда е останал доволен от дейността на ДС, защото е предложил да награди най-изявените български „другари”, оказващи „братска” помощ.

Следствието на ДС веднага откликнало на поканата и подготвило имената на следователите, разследващи източногерманци, решили да изберат свободата пред социализма в ГДР.

Второ главно управление на ДС обаче е дало становище, че счита предложението на Милке за неправилно, защото „не действа възпитателно на оперативния състав, а създава впечатление за лична политика”. Според контраразузнавателното управление на ДС, ако трябвало да се награждава, то това трябва да бъдат съответните поделения на ДС, които работя по тази линия.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов