|
Програма на Народната милиция за утвърждаване на „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Юли 2015 17:13

alt
Сайтът desebg.com публикува части от Секретна програма на Дирекцията на Народната милиция за по-нататъшно подобрява на организацията на работа на органите по НМ по подпомагане укрепването на възродителния процес и борбата срещу подривната дейност на турските специални служби и протурския национализъм.

Документът е от август 1986 г. и е утвърден от зам.-министърът на вътрешните работи и директор на Народната милиция ген. Иван Димитров.

В Програмата е цитирана оценката на 13-я конгрес на БКП, според който „възродителния процес, революционен по своята същност, заличава една от най-тежките национални рани”.

Посочено е, че необратимостта на процеса предизвиква „особено остра враждебна реакция от страна на турските управляващи кръгове”.

Документът съдържа конкретни мероприятия по линия на Народната милиция „за по-нататъшно подпомагане и укрепване на възродителния процес”.

Сред тях са своевременно информиране за оперативната обстановка след „възстановяване на имената” от страна на окръжните и районните управления  на МВР. Пресичане на прояви, възпрепятстващи „възродителния процес”, сред които и налагане на административни мерки и глоби за демонстративно говорене на турски език и др.

Предвидено е контрол на преименуваните по адресна регистрация и контрол на движението им в страната.

Сред мерките е включено и тържествено връчване на документи за самоличност на лица с възстановени имена, навършващи 16-годишна възраст „с оглед на засилване на патриотичното им възпитание”.

Документът е публикуван частично и в този вид е включен в разширеното документално издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

altalt

 alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов