|
Бруталното ощетяване на българската художествена гимнастика от „братушките” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Юли 2015 18:53

alt
Пропагандираната от комунистическия режим в България  над четири десетилетия „вечна дружба” със Съветския съюз не е пречила да ощетява по-малкия „брат” на различни нива, дори и на спортната арена, използвайки брутални удари под кръста.

Такъв е случаят на европейското първенство по художествена гимнастика в Австрия през 1984 г., където груба еднолична намеса на Юри Титов, президент на Международната федерация по художествена гимнастика, довели до намаляване на оценките на българската гимнастичка Анелия Раленкова.

В същото време руснакът е увеличил оценката на съветската представила Белоглазова, за да се „изравни” с българската състезателка.

Фактите са разкрити в документ на Шесто управление на ДС, разсекретен наскоро от Комисията по досиетата, който desebg.com публикува онлайн.

В доклада на оперативния работник Стоян Момчилов, обезпечаващ българския национален отбор по художествена гимнастика на европейското в Австрия, се посочва, че „след този случай се почувства напрежение и психическо натоварване в нашите състезателки”.

Майорът от идеологическото управление на ДС обаче не спестява подробности от скандала, който не е останал незабелязан от австрийските медии, които са го отразили.

„Независимо от стеклите се обстоятелства ръководството на българската делегация положи максимални усилия за успокояване на обстановката и недопускане на конфронтация с ръководството на Международната федерация по художествена гимназия”, се посочва в доклада.

Тъй като Титов е избягвал контактите с българската делегация нейните представители са поискали чрез Мария Гигова да му бъде предадено желанието за реална оценка при изпълненията на българските състезателки и нищо повече.

„Впоследствие Мария Гигова предаде, че при разговора й с Юри Титов, същият се е държал много брутално, като казал, че българите са създали мафия, обработвали съдиите и прочее”, е посочено в доклада.

Несправедливите оценки и унижението върху българските гимнастични се е отразило толкова много, „че нашия отбор беше силно разстроен и последния ден от състезанието състезателките плачеха и не искаха да излязат на подиума”. Въпреки констатациите върху доклада е поставена "скромната" резолюция "на разпореждане" на отдел 09 в Шесто управление на ДС, който е отговарял за спорта.

Документът е включен в 2-ра част от разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен.

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов