|
Държавна сигурност за методите на Нешка Робева ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Юли 2015 14:44

alt
Държавна сигурност е засякла проблемите в Българската федерация по художествена гимнастика през втората половина на 80-те години на ХХ век, предизвикани от методите на работа на тогавашния треньор на националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева.

Това става ясно от строго секретен документа на оперативен работник от Шесто управление на ДС, обезпечаващ националния отбор по художествена гимнастика във ФРГ през ноември 1988 г., който desebg.com публикува онлайн.

В строго секретния си рапорт до началника на отдел 09, отговарящ за  средствата на масова информация и спорта на Шесто управление на Държавна сигурност, капитан Сашо Николаев от отдела описва „враждуващите групировки” на Нешка Робева и Мария Гигова, в основата на което е случаят с националната състезателка Бианка Панова, едно от „Златните момичета” на българската художествена гимнастика.

Преди три години Панова издаде мемоарната книга „В името на голямата цел – зад кадър”, където описва психическия и физически тормоз, който й е бил упражнен от треньорката Робева.

В документа на ДС се потвърждава отношението на Робева, което е било достояние на останалите треньори по художествена гимнастика.

Според доклада на оперативния работник бюрото на федерацията е заседавало специално за обсъждане на методите, прилагани от Нешка Робева, която обаче не се явила на него.

Две от състезателките са потвърдили, че са малтретирани по време на тренировки от Робева. Последната от своя страна поискала състезателките да потвърдят казаното от тях пред бюрото, което те направили. В резултат на това „Робева се афектирала много и ги спряла от пътуването”, посочва оперативният работник, като отбелязва още, че „вероятно тези състезателки няма да бъдат включени повече в националния отбор”.

Отношенията между Бианка Панова и Нешка Робева по това време толкова са се изострили, че по време на една от тренировките Робева ударила шамар на състезателката, е отбелязано в документа.

„От водените разговори е видно, че обстановката в българската федерация по художествена гимнастика е станала преди всичко арена на уреждане на лични взаимоотношения, което води и ще доведе до подковаване на авторитета на България”, коментира в заключение оперативният работник.

Документът е включен в 2-ра част от разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов