|
Държавна сигурност поискала платени агенти за преследване на офицерите в армията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Юли 2015 09:17

 alt

За разработването и следенето на военните части в Софийския гарнизон и в провинцията Държавна сигурност, отделение „А”  (политическата полиция) е поискала агентите й да бъдат платени.

Това е записано в доклад за извършената работа по военна линия в София и провинцията на един от инспекторите в отделение „А” до неговия началник за периода януари-август 1946 г., който desebg.com публикува онлайн.

Отделение „А” на ДС – най-далечният предшественик на създаденото през 1967 г. Шесто управление на ДС – след 9 септември 1944 г. е натоварено с политическото преследване на политическата опозиция и различни представители на обществото преди Деветосептемврийския преврат, с който БКП идва на власт, а в неговата структура от 1946 г. е включено и отделна група за разработване на армията.

Звеното включва 15 оперативни работници от ДС, насочени към Софийския гарнизон и 5 разузнавачи за провинцията. От документа става ясно, че различните части на Софийския гарнизон са обхваната от изградената агентурна мрежа на ДС. Тя се състои от информатори и резиденти, които осъществяват връзка с тях и с оперативните работници.

Тази агентурна мрежа възлиза на 380 информатори и резиденти. За посочения период те са събрали донесения за 1506 офицери, 621 подофицери, 259 чиновници, 93 войници и 50 военно-технически началници. От провинцията са събрани донесения за повече от 2500 военни чинове.

В резултат на извършената агентурна работа ДС е предложила за уволнение 480 офицери.

„Обхванали сме всички части и проявите и поведението на военните чинове в казармата своевременно са ни ставали достояние посредством донесенията на резидентите и осведомителите”, докладва инспекторът от ДС. Той посочва, че част от секретните сътрудници са партийни членове, а други са вербувани сред военните на базата на „техни провинения в миналото като средство за натиск при склоняването им за работа”.

Във вербовъчната работа ДС е използвала и обещания за гарантиране на мястото на офицерите в армията, както и оказване на „дребни услуги” при „укрепването” на някои от агентите.

„Налага се някои от сътрудниците ни, които са дали сравнително качествена работа, да бъдат подпомагани периодично с по 1000 или 2000 лв. [тогавашни пари]”, е обяснил докладчикът от ДС по линия на армията.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов