|
Как българското контраразузнаване е закърмено с кадри на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Февруари 2015 17:30

alt
Сайтът desebg.com публикува секретна справка относно: Щатната численост и състав на Националната служба за защита на конституцията (НСЗК) от септември 1990 г. Това е названието (по съветски образец) на новата контраразузнавателна служба, след като през февруари 1990 г. БКП набързо трансформира органите на Държавна сигурност в „нови” специални служби, поставени пак под партиен контрол.

Показателно е, че щатният състав на „новата” НСЗК е съставен изцяло от кадри на бившата Държавна сигурност. В нея се влива служителите на Второ управление на ДС (контраразузнаването), на Четвърто (икономическо) управление на ДС и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

По процент на участие в НСЗК Второ главно управление на ДС има 36% от щатния състав, Четвърто (икономическо) управление – 40%, а Шесто управление – 31%.

Общо 50% от целия състав на НСЗК е със стаж от над 10 години, тоест става въпрос за кадри, започнали и развили своята кариера в системата на Държавна сигурност, чието кадрово, оперативно и техническо обезпечаване е пряко зависимо от съветския КГБ. Става въпрос за офицери, членове на БКП, които при полагане на клетва се вричат в безпределна вярност на комунистическата партия и дружбата със Съветския съюз.

Общо 570 от офицерите в НСЗК са завършили специализирани курсове за подготовка и преподготовка във Висшия институт „Георги Димитров”, 69 – езикови курсове и 97 – школа в КГБ, СССР.

През 1991-1992 г. НСЗК е преименувана в Национална служба „Сигурност” (НСС) в МВР. През НСС 2008 г. се влива в създадената тогава от тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ при кабинета Станишев Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). През 2010 г. Комисията по досиетата разкри близо 160 сътрудници на бившата ДС на ръководни постове в ДАНС.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и края на тоталитаризма” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов