|
ДС за земеделския лидер Димитър Гичев, осъден доживот: Не признава придобивките на 9-ти септември ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Февруари 2015 12:33

alt

Сайтът desebg.com публикува справка на Държавна сигурност за земеделския лидер Димитър Гичев. В нея ДС представя неговата дейност преди 9 септември 1944 г. и след идване на комунистическия режим на власт. В документа е посочено, че той не признава „придобивките на 9-ти септември” и говори срещу СССР.

Димитър Гичев е министър на земеделието и държавните имоти през 1931-1932 г. и министър на търговията, промишлеността и труда през 1932-1934 г.

През 1926 година става един от основателите и ръководителите на БЗНС „Врабча 1“, най-влиятелното крило на разпадналия се БЗНС. Участва заедно с Демократическата партия в създаването на Народния блок. Осъден е и интерниран в Клисурския манастир след Деветнадесетомайския преврат от 1934 г.

През Втората световна война е против обвързването с Германия и е сред лидерите на легалната опозиция, но отказва да сътрудничи с комунистите. Министър в кабинета на Константин Муравиев (2-8 септември 1944), заради което след 9-септемврийския преврат е осъден от т.нар. Народен съд на 1 година затвор.

След освобождаването му през есента на 1945 г. преминава към опозиционния БЗНС „Никола Петков”. През есента на 1947 г. отново е арестуван, а през април 1948 г. е осъден на доживотен затвор. Цялото му имущество е конфискувано.

През 1956 г. му е предложено да подпише декларация, в която да обяви, че подкрепя комунистическото управление и е готов да сътрудничи с него. В замяна на подписа му, на Гичев е обещано да бъде амнистиран и дори да получи политическа позиция в комунистическата държава заедно с всички произтичащи от това привилегии. Гичев разбира, че ако приеме, ще пречупи окончателно земеделското движение в България, и отказва.

Освобождават го от затвора чак през 1960 г. Бившият земеделски лидер прекарва последните четири години от живота си в бедност и забвение. Умира през 1964 г.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов