|
БКП е разселила над 7000 семейства с 24 000 членове ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 07 Февруари 2015 12:27

alt

В периода от 9 септември 1944 до август 1953 г. БКП е разселила чрез Държавна сигурност над 7000 семейства с 24 000 членове. Това разкриват архивни документи на ДС, разсекретени наскоро от Комисията по досиетата, които desebg.com публикува онлайн.

В доклад до Политбюро на ЦК на БКП относно разселените семейства от столицата, големите градове и граничните райони, е посочено, че след 9 септември 1944 г. в страната са разселени 7025 семейства с 24 624 членове. Според социалното им положение като „бедни селяни” са определени 784 души, „средни селяни” – 2418 души, „кулаци” – 710 души, от градски произход – 457 души и от „буржоазен произход” – 1754 души. Представена е и статистика по окръзи.

Според причините са разследването са разделени на такива с близки, определени от режима като „изменници на Родината” и неудобни за граничните райони и големите градове „врагове на народната власт”.

Докладът е изготвен от Георги Дамянов – председател на президиума на Народното събрание, Минчо Нейчев – министър на външните работи и Георги Цанков – министър на вътрешните работи.

Публикува се и строго секретна справка за разселените семейства от окръзите, големите градове и граничните райони на началника на отделение „Въдворяване и изселване” в Държавна сигурност от август 1953 г.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов