|
Трансформацията на ДС 1989-1990 г. Част 7: Съпротивата срещу генералите Семерджиев и Гоцев за съкращенията в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Април 2011 20:55

В рубриката „Документи” сайтът Държавна сигурност.com продължава с публикуването на секретните стенограми от колегиума на МВР в периода декември 1989 г. – февруари 1990 г., които разкриват трансформацията на ДС в нови специални служби, както и начина по който е осъществена тя, мотивите, целите и ключовите фигури, участвали в този процес.

В част 1 беше изложена стенограма от срещата на генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Петър Младенов с ръководството и колегиума на МВР 15 дни след 10 ноември 1989 г.

Част 2 е продължение на стенограмата от тази среща със заключителното слово на Петър Младенов. В него пред тесния ръководен елит на МВР и ДС той хвърля светлина върху следните въпроси, които по обясними причини са спестени тогава на обществото.

В част 3 е публикувана секретна стенограма от извънредно заседание на колегиума на МВР от 28 декември 1989 г., на което генералният секретар на ЦК на БКП Петър Младенов представя новия министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (на мястото на Георги Танев) и първият му заместник Любен Гоцев.

. В част 4.1 беше представена една от най-важните стенограми от заседанията на колегиума на МВР в този период, в която е подставен въпроса за драстично съкращаване на щата на вътрешното министерство и на структурите на Държавна сигурност.

В част 4.2 се публикуват секретните „Съображения за някои неотложни мероприятия на МВР в духа на изискванията за обновление на обществото” и някои допълнителни документи, които са обсъждани от колегиума на министерството.

В част 4.3 документите разкриват как в началото на 1990 г. от състава на Второто главно управление на ДС, Четвърто управление и Шесто управление на ДС е сформирано съвременното контраразузнаване –Национална служба за защита на конституцията (названието е взето отново от СССР, б.а.). Публикуваните документи разкриват нейната структура, задачи и състав. През 1991 г. тя е преименувана в Национална служба „Сигурност”, която през 2008 г. се вля в Държавна агенция „Национална сигурност”. В част 4.3 са включени и документи за частично преструктуриране на Пето управление на ДС – УБО (Управление за безопасност и охрана), както и документи за снемане на електросигнализационните заграждения по западната и южна граница на страната.

В част 5 се съдържа стенограмата от срещата на министър Атанас Семерджиев и членове на колегиума на МВР с офицерския състава на Второ главно управление на ДС, на Четвърто управление на ДС и на Шесто управление на ДС, състояла се на 20 януари 1990 г. На нея министър Семерджиев аргументира драстичното съкращение на кадрите в ДС и министерството и обяснява схемата, по която то ще бъде извършено.

В част 6 са публикувани протокол и стенограма от съвещание на колегиума на МВР, проведено на 24 януари 1990 г. На него се обсъжда продължаващото преструктуриране на ДС, но в процеса на разговорите за първи път ръководството на МВР в лицето на министър Семерджиев поставя въпроса за унищожаването на архиви на репресивния апарат на БКП, които компрометират ДС и партията. В документа става въпрос и за фалшифициране на секретния указ на председателя на Държавния съвет Тодор Живков, с който той е наградил висши ръководители в ДС за „възродителния процес”.
 

Част 7 съдържа стенограма от заседанието на колегиума на МВР на 5 февруари 1990 г., на което се обсъжда една единствена тема – проблемите при близо 40-процентното съкращение на Държавна сигурност. Ръководството на МВР начело с министър Атанас Семерджиев е категорично, че то трябва да се извърши преди първите демократични избори, защото не е имало гаранции, че следващият министър на вътрешните работи ще е от БКП.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов