|
Държавна сигурност настанявала служителите си в жилища на изселени „вражески елементи” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Януари 2015 10:28

alt

Държавна сигурност е настанявала своите щатни служители в жилищата на граждани, принудително изселени от столицата, определени като „активни вражески елементи”. Това разкриват архивни документи, разсекретени наскоро от Комисията по досиетата, които desebg.com публикува онлайн.

През 1950 г. министърът на вътрешните работи Руси Христозов се обръща към Секретариата на ЦК на БКП по битови въпроси на служителите на дирекция „Държавна сигурност”. По това време ДС има необходимост от запълване на щатния си състав с над 1150 служители, но ръководството на МВР среща проблем с липсата на квартири за оперативния състав.

„Липсата на квартири безперспективата да се намерят такива в далечно бъдеще, създават нездрави отношения за връщане в провинцията, грижи по семействата, свързани с разводи, отвлича вниманието по ежедневната практическа работа”, мотивира се министърът на вътрешните работи.

Според представената статистика 241 служители от ДС не са имали по това време квартири, а други 174 са живели при „тежки, дори невъзможни битови условия” – в бараки, кухни, коридори, тавани и полуразрушени сгради.

В тази връзка министърът предлага „да се освободят квартири чрез изселване на активни вражески елементи и на паразитни такива, чието присъствие в София не е свързано с производството и изпълнението на стопанския план”.

Сайтът desebg.com публикува и строго секретен доклад на помощник-министъра до членовете на комисията по изселванията към МВР относно: изселването на близките на изменниците на Родината от София, Пловдив и Сталин (Варна) и граничната зона по западната, южната и източна граници.

В него е изложена статистика за семействата на избягалите от комунистическия режим, определени като „изменници на Родината”. То това време става въпрос за 815 семейства с 3184 члена. Представена е и статистика за социалния произход, възраст и политическа принадлежност на семействата на бегълците. Интересно е, че сред тях има немалък брой на лица, членове на БКП, ДНСМ и БЗНС-ОФ.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов