|
Преди 25 години: Писатели: Без деполитизация органите на МВР не могат да се променят ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Януари 2015 11:50

alt

Сайтът desebg.com публикува стенограма от срещата на ръководството на МВР начело с ген. Атанас Семерджиев с представители на творческата интелигенция и новоучредени обществени организации.

Срещата се състоява преди 25 години, на 2 януари 1990 г. в МВР. Освен министърът, който е поел МВР от няколко дни, от силовото ведомство присъстват неговите заместници Любен Гоцев и Стоян Стоянов, секретарят на Районния комитет на БКП в МВР Александър Емилов и началникът на отдел „Пропаганда” Йордан Орманков, дългогодишен следовател по ДС.

Представители на интелигенцията са проф. Иван Николов, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн, писателите Христо Ганев и Марко Ганчев, както и Петър Берон, Стефан Продев и акад. Кирил Василев, бивш партизанин и акад. Николай Попов.

Ходът на министър Семерджиев за тази среща е част от стратегията му да разтовари напрежението върху МВР и ДС, натрупано от общественото мнение за използването на силовите структури от режима, което вече открито се изразява след 10 ноември 1989 г. Целта на новоназначения министър е да демонстрира нова политика на „открит диалог” с политическите сили и обществени организации.

Семерджиев изразява уважението си от позицията на поканените, че за разлика от много други, включително и от него, „вие намерихте мъжество в много сложни, трудни условия да се противопоставите на една лична диктатура”.

Ген. Семерджиев информира стъпките, които новото ръководство на МВР (той и дългогодишният щатен служител на Първо главно управление на ДС полк. Любен Гоцев, произведен малко по-късно в генерал) предприемат за „преустройство” на МВР и Държавна сигурност.

Курсът е съобразен с новата политическа линия след принудителната оставка на Живков през ноември 1989 г. – курс към „изграждането на цивилизована демократична държава, в която ще бъде гарантирано пълно върховенство на закона”.

Семерджиев, който дължи на БКП кариерата си на висш военен, дългогодишен зам.-министър на народната отбрана и началник на Генералния щаб на БНА и е служил на комунистическата партия, заявява, че „над всичко трябва да стои България”.

Атанас Семерджиев отваря дума и за престъпленията на комунистическия режим, говорейки, разбира се, за „деформации”, термин, наложен в реториката на комунистическите ръководители след смяната на Живков.

Едно от признанията на Семерджиев, завършил военната академия на СССР е, че „голяма вреда нанесе и котирането на опита на органите на сигурността на СССР”. „Случаите Трайчо Костов, Никола Петков, а даже ако щете и събитията, станали на 26 октомври миналата година (разгонването и арестите на активисти на „Екогласност” в градинската пред сладкарница „Кристал”, бел. ред.)”, дава примери той.

Министърът на вътрешните работи отбелязва, че дейността на Държавна сигурност не може да се основава на укази, а на закони. Последният устройствен документ, по който ДС работи е Указа за Държавна сигурност, приет от Политбюро на ЦК на БКП през 1974 г. Семерджиев изказва намерение да бъде приет закон, който да бъде широко обсъден с представители на интелигенцията. Въпреки изразеното намерение Указът за ДС е отменен едва през юли 1991 г.

Проф. Иван Николов заявява, че партийните организации в МВР трябва да бъдат премахнати. Анжел Вагенщайн посочва, че би било добре, ако се прекрати скритата намеса на органите на МВР в културния живот. Писателят Христо Ганев заявява, че дори и намеренията да са добри, те се основават на едно старо съществуващо положение – на водещата на комунистическата партия в МВР. Взимайки думата Петър Берон казва, че органите на МВР, както и военните трябва полека-лека да се деполитизират. По думите му деполитизирането на армията, милицията, съда и прокуратурата ще бъдат едно от основните искания на СДС на предстоящата Кръглата маса.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов