|
Как БКП спусна на Държавна сигурност решението за отмяната на „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Декември 2014 21:11

alt
На днешния ден точно преди 25 години, изпаднала в тотална международна изолация, върхушката на БКП взима решение за отмяна на "възродителния процес”.

Никой от висшето ръководство на комунистическата партия начело с Петър Младенов не се обявява против насилствената смяна на имената на българските турци през 1985 г., но 4 години по-късно, когато Тодор Живков не е на власт, прехвърля цялата отговорност върху него.

Сайтът desebg.com публикува стенограма от среща на министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев с членове на ръководството на Колегиума на МВР, началниците на централни поделения на ДС и секретаря на Районния комитет на БКП в МВР, проведена същия ден – 29 декември 1989 г.

Ген. Семерджиев е току що назначен за министър от Политбюро на ЦК на БКП и той е „вестоносецът” за решението на Пленума на ЦК на БКП за отмяната на „възродителния процес”.

Пред висшите представители на Държавна сигурност, почти всичките от които са наградени през 1986 г. със поверителен указ на председателя на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков именно за принос към успешното провеждане на „възродителния процес” Семерджиев спуска новите партийни постановки, които са напълно противоположни на тези през 1985 г. (чети от 4 страница надолу от стенограмата).

Той се позовава на доклада на възстановения член на Политбюро на ЦК на БКП Александър Лилов, с който „възродителният процес” е оценен не като крачна напред, а като крачка назад в единението на българския народ.

Самият Семерджиев определя насилственото преименуване като отстъпление от партийните и революционно-демократични позиции. Той прогнозира, че „най-опасният момент” ще бъде ескалацията на исканията на „онези българи, които изповядват исляма”. Семерджиев предлага в МВР да се изготви план как да се действа в следващите дни и създаване на дежурни екипи.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1990” на Комисията по досиетата, том 2, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов