|
ДС решава да разработва опозицията на връх Коледа преди 25 години ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Декември 2014 12:16

alt

„По въпроса за възгледите се каза, че не може да се преследват хората. С това трябва да сме наясно.  Това на нас обаче ни пречи”, заявява министърът на вътрешните работи ген. Георги Танев на оперативка на Колегиума на МВР на 25 декември 1989 г., на връх Рождество Христово, което атеистичните комунисти в МВР, разбира се, не празнуват.

Сайтът desebg.com публикува секретна стенограма от заседанието на висшето ръководство на МВР, в което взимат участие редица ръководители на централни управления на Държавна сигурност.

Месец и половина след 10 ноември 1989 г. МВР и Държавна сигурност са изправени пред редица въпроси, свързани с променената обстановка в страната. Стенограмата от срещата е две седмици, след като на Декемврийския пленум на ЦК на БКП, на който новият генерален секретар на партията Петър Младенов определя управлението на предшественика си като „уродливия режим на Тодор Живков”, като по този начин върхушката на комунистическата партия се опитва да прехвърли цялата отговорност на оттеглилия се от властта след натиск от Кремъл предишен партиен ръководител.

На заседанието на Колегиума на МВР-ДС се разглеждат следните въпроси: работата по „неформалите” – гражданските организации, които влизат в основания на 8 декември 1989 г. Съюз на демократичните сили; мерки и начин на действие при охраната на стратегически обекти.

Към стенограмата се публикува и приложение с изказвания на различни фигури в Държавна сигурност. Там се изнася следната информация:

  • за проблемите в трудовите колективи и исканията им за по-добри социално-икономически условия;
  • охраната на делата (досиетата) на Държавна сигурност;
  • укрепване на оперативния състав на МВР и ДС на разяснителни срещи;
  • промяна на законодателството, свързано с МВР, ДС и Народната милиция;
  • активизиране на работата на органите на МВР-ДС.

Паниката, която е обхванала ръководния апарат на МВР-ДС, проличава в думите на началника на Главно следствено управление на МВР ген. Костадин Коцалиев: „Има опасност, докато ги обсъждаме тези неща, да загубим властта”. Той отчита като грешка обявяването на закриването на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и предлага „още не е късно да я оправим”. Началникът на Софийско градско управление на МВР-ДС ген. Никола Малинчев признава, че 45 години е служил на компартията в МВР, но "по-тежки времена не е имало в нашата страна".

Само четири дни след тази среща министърът на вътрешните работа Георги Танев е сменен с външен човек за МВР - ген. Атанас Семерджиев, който заедно с новоназначения зам.-министър на вътрешните работи Любен Гоцев са натоварени да проведат най-големите съкращения в историята на МВР и Държвана сигурност.

На заседанието, отразуно в стенограмата, освен министърът на вътрешните работи ген. Георги Танев се изказват и Сава Джендов – началник на УБО, впоследствие началник на Националната служба за охрана, наследник на УБО-ДС; ген. Кирил Величков – началник на Четвърто (икономическо) управление на ДС; ген. Георги Аначков – началник на Второ главно управление на ДС; ген. Стоян Савов – зам.-министър на вътрешните работи, ген. Стоян Стоянов – зам.-министър а вътрешните работи; ген. Григор Шопов – първи зам.-министър на вътрешните работи;  ген. Петър Барбалов – началник на оперативно-техническо управление на ДС; ген. Костадин Коцалиев – началник на Главно следствено управление на МВР-ДС, ген. Владимир Тодоров- началник на Първо главно управление на ДС; ген. Георги Силянов – зам.-началник на Шесто управление; ген. Никола Минков – началник на Софийско градско управление на МВР-ДС; ген. Никола Черкезов – началник та „Инспекторат” на МВР-ДС; Александър Емилов – първи секретар на РК на БКП в МВР и др.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов