|
Как Държавна сигурност се подготви за Екофорума през октомври 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 23 Декември 2014 10:11

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна заповед относно: Задачите на централните и областните управления на МВР по осигуряването на нормалното и резултатно преминава на Екологичната среща в София на 16 октомври до 3 ноември 1989 г.

Документът е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Танев и е от 8 септември 1989 г. С него са определени агентурно-оперативните задачи за всички структури в Държавна сигурност, включени в обезпечаването на срещата на държавите участнички в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, на която през октомври-ноември 1989 г. домакин е НРБ. Тя е посветена на световните екологичните проблеми и се провежда в София.

В документа е подчертано, че срещата ще се проведе при „усложнени вътрешни и международни условия за нашата страна”. Твърди се, че са „доловени намерения и конкретни действия, насочени към омаловажаване на срещата и дискредитиране на НРБ като неин домакин”.

Във вътрешен план министърът на вътрешните работи отбелязва „активност от страна на „независимите” структури, които могат да предприемат опити за нелоялна и враждебна дейност във връзка и по време на срещата”.

Днес вече е известно, че именно Екофорумът през есента на 1989 г. се превръща в катализатор на сблъсъка между комунистическия режим и едно от гражданските сдружения по това време – „Екогласност”. То събира подписка против изграждането на хидропроектите „Рила” и „Места”, а решението на властта да разгони активистите му в градинката пред сладкарница „Кристал” довежда до сблъсъци и арести на 26 октомври 1989 г., които са отразени от присъстващите на Екофорумът западни журналисти и от кореспондента на радио „Свободна Европа” Румяна Узунова.

В строго секретната заповед на министър Георги Танев са определени задачите на Първо главно управление на ДС, на Второ главно управление на ДС и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Сформирана е оперативна група за ръководство и организация по обезпечаването на Екофорума. Разпоредено е Оперативно-техническото управление на ДС да осигури приоритетно всички потребности на останалите органи на ДС по използването на цялата гама оперативно-технически мероприятия за подслушване и проследяване по време на срещата.

Охраната и организацията на международното мероприятие е възложена на Софийско градско управление на МВР-ДС. То е натоварено да разработи комплексен план за оперативните и охранителни мероприятия, както и да проведе агентурно-оперативни мероприятия за „получаване на своевременна информация за подготовка на терористична, диверсионна и друга вражеска престъпна дейност”.

Определени са задачи и на Главно следствено управление на МВР и областните управления на МВР.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов