|
Кога ДС видя заплаха за създаване на „антисоциалистическа опозиция” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 18 Декември 2014 08:02

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка относно: Отражението на „Екофорум-89” върху дейността на т. нар. независими паралелни структури.

Документът от 5 ноември 1989 г. на Софийско градско управление (СГУ) на МВР-ДС и е подписан от неговия началник ген. Никола Малинчев. Това е четири дни преди 9 ноември 1989 г., когато Тодор Живков си подава оставката пред Политбюро на ЦК на БКП под натиск от Москва, а на следващия ден тя е огласена и на Ноемврийския пленум на ЦК на БКП.

В него за първи път Държавна сигурност признава, че с появяването на първи граждански организации през 1988 г. с „политическа окраска” през следващата година те се превръщат в „база за създаване на антисоциалистическа опозиция и за дестабилизиране на страната”.

В документа, който е изготвен само два дни след първото протестно шествие на „Екогласност”, завършило с внасяне на петиция в Народното събрание против хидропроектите „Рила” и „Места”, за първи път се признава, че „сложното, неравномерно и динамично протичане на процесите на преустройството в страната, новото политическо мислене откроиха ярко сложността на въпроса за политическата власт”.

В строго секретната справка подробно се проследява хронологията на създаването на гражданските организации в НРБ, определени от режима като „неформални”, както са посочени и фигурите, свързани с тях.

Документът отделя и специално внимание на акцията на ДС срещу разгонването на активистите на „Екогласност” в градинската пред сладкарница „Кристал” на 26 октомври 1989 г., както и на всички форми на протест, организирани от „неформалите” през месец октомври 1989 г. и началото на месец ноември 1989 г.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов