|
ДС за коментарите след 10 ноември 1989 г.: Да не се допускат нови партии, за Живков никой не казва добра дума ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 08 Декември 2014 11:24

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка на Софийско градско управление на МВР-ДС относно обстановката в столицата от 16 ноември до 17 ноември 1989 г.

Документът отпреди 25 години, който е подписан от началника на СГУ ген. Никола Малинчев, разкрива характера на коментарите в София в първите дни след оставката на Тодор Живков начело на БКП. Той отразява част от настроенията на столичани ден преди първия свободен митинг на 18 ноември 1989 г.

Като „оживени и радостни” са определени коментарите за изключването на Владимир Живков, синът на Тодор Живков, от състава на ЦК на БКП.

По това време изобщо не се говори за смяна на тоталитарната комунистическа система, а за пътя за развитието на гласността и демокрацията”, отново под „вещото” ръководство на БКП.

Със сдържаност и неудовлетворение е приет телефонния разговор между новия генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов със съветския лидер Михаил Горбачов. Хората, чиито коментари ДС засича по това време, са изказали предположение, че ако „генералният секретар споделя всичко, което прави др. Горбачов, може да доведе нашето общество до положение, в което е съветското”.

ДС отбелязва, че в много коментари (очевидно на членове на БКП, бел. ред.) се споделят виждания да не се допусне създаването на нови политически партии, което при всички случаи „ще тласне страната по други пътища”.

„За бившият генерален секретар никой не казва добра дума”, се отбелязва в документа на СГУ-ДС, но се изказват съмнения, че всички неудачи се прехвърлят на него и на фамилията му, а не се вземат мерки за решаване на проблемите.

Милко Балев, дългогодишен член на Политбюро на ЦК на БКП и началник на кабинета на Тодор Живков е определен като Берия.

В края на документа е отбелязано и недоволството, създавано от липсата на стоки от първа необходимост в търговската мрежа и най-вече на хранителни стоки.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов