|
Ген. Любен Гоцев за акцията пред „Кристал”: Ръководеше ни едно Политбюро, което не знаеше какво става в България ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Декември 2014 11:26

alt
Сайтът desebg.com публикува стенограмата от заседанието на Колегиума на МВР от 27 февруари 1990 г., посветено на силовата акция на МВР-ДС в градинката „Кристал” срещу представители на независимото дружество „Екогласност” на 26 октомври 1989 г., когато те събират подписи за протеста си срещу строителството на хидропроектите „Рила” и „Места”. По това време в София се провежда международен екофорум и силовото разпръскване на протестиращите граждани от властта отекват извън страната.

Колегиумът на вътрешното министерство и висши ръководители е продиктуван от жалба на активисти, потърпевши от силовото им разпръскване от органите на МВР.

Отношение към проблема взимат няколко ключови фигури в МВР-ДС в този период. ген. Никола Малинчев, началник на Софийско градско управление (СГУ) на МВР, заявява, че „това, което се случи на 26 октомври и въобще на Екофорума за мен е един кошмар”.

Той посочва, че „ние бяхме подложени на такъв натиск, най-напред от страна на политическото ръководство, което се предаваше от Градския комитет на БКП”. Ген. Малинчев свидетелства, че всеки ден са провеждани по няколко оперативки, на които ме се заявявало, че този проблем „трябва да се изчисти”. Също така е заплашен, че „ние ще създадем партийна милиция щом вие не може да се оправите”.

Прекият ръководител на акцията пред градинката „Кристал” Атанас Вълков, зам.-началник на СГУ заявява, че „аз не бях в политическата целесъобразност на това мероприятие, но като офицер бях длъжен да изпълня заповедта на моето ръководство”. Той свидетелства, че акцията е наложена от ръководството на МВР с участието на ген. Григор Шопов, първи зам.-министъра на вътрешните работи, ген. Антон Мусаков, началник на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и ген. Костадин Коцалиев, началник на Главно следствено управление на МВР-ДС. Операцията е започнала с писмо от Столичния съвет, в съставянето на което лично участва тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев.

Офицерът заявява, че е приел указанията да бъдат задържани изявените лидери на „Екогласност” като указания от Политбюро.

Отношение към проблема взима и ген. Любен Гоцев, зам.-министър на вътрешните работи. Той заявява, че „най-малко можем да съдим изпълнителите на тази акция”. По думите му още през август-септември 1989 г. в политическото ръководство на БКП е съществувало разцепление. „Нас ни ръководеше един Секретариат, едно Политбюро, което не знаеше какво става в България”, заявява той. „Всъщност никой не ръководеше, един единствен ръководеше”, уточнява ген. Гоцев, очевидно визирайки Тодор Живков.

Той настоява в решението, с което Колегиумът е трябвало да излезе, да се уточни кое точно политическо ръководство носи пряко отговорност за събитията. Гоцев задава и въпроса дали ръководството на МВР не трябва да информира обществеността за взетото решение преди да се произнесе Народното събрание. Тогавашният министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев му отговаря, че ще мълчим, докато влезем в Народното събрание”.

Стенограмата съдържа и текста за приетите наказания срещу офицери от МВР-ДС за акцията.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов