|
ДС октомври 1989 г.: Липсата на стоки от първа необходимост създава негативни настроения и напрежение ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 27 Ноември 2014 14:26

alt
Дни преди 10 ноември 1989 г. в МВР и Държавна сигурност са регистрирали покачване на общественото недоволство от режима и активизиране на „враждебните и нелоялни лица”.

В разсекретена от Комисията по досиета секретна телеграма от 27 октомври 1989 г., която desebg.com публикува онлайн, причините за това са две:

Първата е международният екологичен форум, провеждащ се по това време (октомври 1989 г.) в София.

Втората е свързана с икономическата криза, в която управлението на БКП е вкарало страната.

„Предпоставки за появата на негативни настроения и социално напрежение се явяват и трудностите в снабдяването на пазара с хранителни и промишлени стоки от първа необходимост и проблемите, произтичащи от извършващото се преустройство в икономиката”, е подчертано в секретната телеграма, подписана от тогавашния първи зам.-министъра на вътрешните работи ген. Григор Шопов.

Телеграмата е разпратена до началниците на централните оперативни управления, до Софийското градско управление на МВР-ДС, както и до областните управления на МВР.

С нея Гиргор Шопов иска структурите на МВВ и ДС да предприемат изпреварващи мерки за ограничаване на „по-нататъшното усложняване на социално-икономическата обстановка”.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов