|
Писмата от „Голямата екскурзия”: Живеехме хубаво, като братя, но откъде дойде смяната на имената ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Ноември 2014 08:41

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация на Оперативно-техническото управление (ОТУ) на МВР относно: Обстановката в страната, отразена в кореспонденцията по турска линия от 7 юли 1989 г. – 13 юли 1989 г.

Това е началото на принудителното изселване на около 360 000 български граждани мюсюлмани от НРБ, предприето от комунистическия режим, начело с Тодор Живков.

Документът на ОТУ се отнася за разгара на изселването, започнало месец по-рано, в началото на месец юни, когато Турция отваря своята граница, останало в историята като „Голямата екскурзия”.

За посочения в документа период ОТУ е прихванало близо 600 писма, изпратени от НРБ към Турция и е анализирало тяхното съдържание.

„Всички на тълпи, на тълпи тръгват. Никой не казва: няма да отида”, е едно от цитираните писма от ОТУ.

В друго е посочено: „Живеехме хубаво, като братя, но откъде дойде тази смяна на имената. Всички – и млади, и стари казват, че е по-добре да умрат от глад в Турция, но да умрат със собствените си имена.

В документа на ОТУ изобилстват и други коментари, включително и по отношение на проблема с донаборниците мюсюлмани, както и сравнения с отношението на властта към малцинствата преди 9 септември 1944 г.

ОТУ констатира, че писма със силно националистически настроения няма, а също така и  че изселническата психоза продължава. Към документа е приложена и справка за придобитите от управлението материали, както изходящи от НРБ писма, така и входящи.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1990”, т. 2 на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов