|
ДС докладва за „терористите” от Дружеството за правата на човека на Илия Минев ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Ноември 2014 07:59

 alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация на МВР относно: Предотвратени опити на група лица да създадат т. нар. Дружество за правата на човека.

Документът е от 25 октомври 1988 г. и е подготвен от името на министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, като е адресиран до тогавашния министър-председател Георги Атанасов.

В строго секретната информация се излагат подробности за осуетени опити на различни политически затворници и други хора за обединяване около дружество, което да защитава правата на човека в България.

Дружество е създадено на 11 януари 1988 г. в дома на известният антикомунист Илия Минев в гр. Септември, където комунистическият режим го е изолирал след над 30 години, прекарани в лагери и затвори.

Организацията става известна като Независимо дружество за защита правата на човека, на което Минев е председател.

От документа стана ясно, че МВР е попречило за организиране на учредителен конгрес на дружеството в местността „Оборище” на 1 септември 1988 г.

Към строго секретната информация МВР е представило и данни за най-активните дисиденти, групирани около дружеството, сред които са Илия Минев, Едуард Генов, Любомир Собаджиев, Иван Янков, Григор Симов, Цеко Цеков, Христо Сватовски и др. Повечето от тях са представени като терористи и фашисти.

Документите е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов