|
ДС е докладвала по часове за акцията на „Екогласност” през октомври 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Октомври 2014 18:37

alt
Държавна сигурност е докладвала по часове за акцията на „Екогласност” против проектите „Рила” и „Места” на БКП през октомври 1989 г.

Това се разбира от новоразсекретени архивни документи от Комисията по досиетата, един от които сайтът desebg.com публикува онлайн.

В информация №19 относно: Обстановката в столицата и получени по-характерни данни в Софийско градско управление (СГУ) на МВР за периода от 15 ч. на 28 октомври 1989 г. до 15 ч. на 29 октомври 1989 г. акцията на гражданското сдружение „Екогласност” е в центъра на сводката.

Проследени са местата, където активистите на „Екогласност” са поставили агитационни материали. Очевидно чрез агенти или оперативни работници на СГУ-ДС въпросните места – входа на Южния парк и подстъпите към хижите „Алеко” и „Щастливеца” на Витоша” са били поставени под пряко наблюдение, защото случващото е предадено в пълни подробности.

Описана е дискусията, която тогавашният председател на „Екогласност” актьорът Петър Слабаков е водил с граждани, проявили интерес към мирния протест.

В отчета за изминалото денонощие та 28 срещу 28 октомври 1989 г. е влязло и името на отец Димитър Амбарев (изписано погрешно като Абрамов, бел. ред.), представител на Независимото дружество за защита правата на човека на Илия Минев. „Характерно за изказванията му бе, че с мъка се въздържаше от употреба на по-остри думи”, е посочено в информацията.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.

 

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов