|
Как изглежда управлението на БКП преди 25 години: Специално съобщение на ДС за призива на един инакомислещ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 23 Септември 2014 17:43

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретно специално съобщение относно: Разпространен материал от активист на т. нар. Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България.

Документът е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и е от 26 октомври 1989 г., броени дни преди падането на Берлинската стена и принудителното оттегляне на Тодор Живков, подал оставка пред Политбюро на ЦК на БКП на 9 ноември 1989 г.

Активистът на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, визиран в специалното съобщение, е Димитър Луджев по това време старши научен сътрудник в института по история на БАН. Впоследствие той беше вицепремиер от СДС в кабинета Попов (1990-1991) и министър на отбраната в кабинета на СДС начело с Филип Димитров.

Шесто управление на ДС установява, че той разпространява писмо до членовете на Клуба, в което апелира за активизиране на дейността му за ускоряване на политическото и икономическото развитие на страната. В писмото си той описва „политическата, икономическата, културната и моралната криза”, в която се намирала преди 25 години Народна република България.

Според Димитър Луджев основните белези на тоталната криза в НРБ са:

„Идеологическа несъстоятелност и лицемерие; политически монополизъм, безотговорно, непредставително и недостатъчно компетентно управление, работещо с недопустими методи на секретност, отсъствие на общозадължителен и демократичен правов порядък, чийто център е гражданинът – човекът, а не държавата и партията, централизирана, крайно бюрократизирана и неефективна икономическа организация, в която господстват идеологически фактори вместо стопанската целесъобразност и пазарни стимули, промишленост плод на „самоцелна индустриализация”, неадекватна за възможностите на България стратегия, следваща „модите на времето”, промишленост, която не е в състояние да задоволи потребностите на населението и да намери място на международния пазар, селско стопанство в процес на упадък и обезлюдяване, неспособно да осигури изхранването на населението.”

Луджев посочва още „тежък външен дълг, твърде ниско ниво на услугите, причина за ежедневно напрежение, всевъзможни проблеми и унижения; крайно влошена екологична обстановка, система на здравеопазване, далеч от съвременните стандарти и нужди, отсъствие на институции, способни да изразят мнението на различни обществени слоеве”.

„Тежката ситуация, в която се намира страната, рязко се влоши от политиката към мюсюлманското население и турското народностно самосъзнание”, пише още Луджев. Писмото му носи датата 28 юли 1989 г. и съдържа предложения към Клуба, едно от които е да се поиска от властта да потърси диалог с принудително изселващите се български граждани мюсюлмани в разгара на „Голямата екскурзия”.

Шесто управление на ДС се добира до писмото и го прилага в специалното си съобщение, което е адресирано до министъра на вътрешните работи ген. Георги Танев, заместника му ген. Григор Шопов, съветският съветник Мякушко и до зам.-началниците на останалите управления на ДС.

Предложено е да бъдат информирани няколко високопоставени членове на ЦК на БКП. В същото време Шесто управление извършва мероприятия, с които да установи какви са настроенията и намерения на Клуба за гласност и преустройство.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов