|
Как Главно следствено управление осуетява „сборище” на гражданските организации през 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Септември 2014 12:18

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация относно: Резултатите от извършена предварителна проверка по повод организирани прояви на активисти на неформални структури.

Документът е на Главно следствено управление (ГСУ) на МВР от 2 октомври 1989 г. и е подписан от началника на ГСУ ген. Костадин Коцалиев.

Информацията в него разкрива действията на ГСУ и Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия по осуетяването на събиране на активисти на профсъюза „Подкрепа”, Независимото дружество за защита правата на човека в България, „Екогласност” и др. на 30 септември 1989 г. в гр. Белово, Пловдивско.

Според ГСУ срещата там е трябвало да се превърне в конгрес на „Подкрепа”, на който да бъде приет нов устав и програма по подобие на полския профсъюз „Солидарност”.

След получаване на агентурни сведения за подготвената среда в Шесто управление и ГСУ е приет съвместен план за недопускане и пресичане на мероприятието на гражданските организации.

Главно следствено управление, в което с подобна дейност се занимава специален отдел по Държавна сигурност, сформира две следствени групи, които са командировани в Стара Загора и Пазарджик.

В Сара Загора в МВР е привикан Константин Тренчев и помощниците му Николай Колев (Босия, бел. ред.) и Тодор Гагалов, основни фигури по организирането на срещата в Белово. И тримата по това време са разследвани от ДС.

За основания на разпитите е използвано изявление на Тренчев по радио „Свободна Европа” за дейността на правозащитните организации в НРБ по това време. На разпит в МВР в Стара Загора обаче се е явил само Тренчев, като по този начин е възпрепятствано заминаването му за Белово.

В Пазарджик ГСУ разпитва други 12 активисти на определените от режима „неформални организации”. Някои от тях като членът на Независимото дружество за правата на човека Стефан Комитов „се държа дръзко и отказа да даде показания”, е посочено в строго секретната информация.

Ген. Костадин Коцалиев прогнозира, че независимо от превантивните действия се очаква представителите на гражданските организации да активизират своята дейност по време на международния „Екофорум”, който се провежда през октомври 1989 г. в София.

„Действията на органите на МВР в тази насока имат краткотраен ефект, водят до предотвратяване на отделни прояви, но не и до тяхното пресичане като антипартийна, антиобществена и противозаконна дейност”, посочва още Коцалиев, известен с раболепието си пред висшето ръководство на БКП. Според него е наложително „прилагането на по-разнообразни методи и средства за оперативно въздействие”, заключава той.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов