|
Как МВР се подготвя за „Голямата екскурзия” през 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Септември 2014 16:47

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретно окръжно на министъра на вътрешните работи ген. Георги Танев до началниците на централните оперативни поделения, Софийско градско и областните управления на МВР за организацията по принудителното изселване на български граждани мюсюлмани след Майските събития през 1989 г., останало в историята като „Голямата екскурзия”.

Строго секретният документ е от 8 юни 1989 г. и хвърля светлина върху действията и подхода на МВР при изселването на около 360 000 души през същото лято, броени месеци преди падането на Берлинската стена и принудителното оттегляне от власт на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

Указанията, които министър Танев дава след речта на Живков за отваряне на границата с Турция, са за „най-широко откликване на желанието на българските граждани с възстановени имена за пътуване до Турция”. Това трябва да става при правилна организация, пълен ред и култура.

Изследването трябва да се осъществи при „оптимална” организация, като същевременно се  упражнява „пълен контрол върху обстановката по места”.

Министърът на вътрешните работи препоръчва „да не се драматизира създадената ситуация”, при която българските турци усилено търсят молби-декларации за пътуване до Турция.

ДСК е задължена да ежедневно да обслужва бързо гражданите (по времето на комунизма в ДСК голяма част от българските граждани, включително и мюсюлманите, държат спестяванията си, бел. ред.), а държавните предприятия, организации и Аграрно-промишлените комплекси са задължени да транспортират с автобуси и други превозни средства хората до граничните пунктове с Турция.

Ген. Танев указва към юни 1989 г. да не се издават задгранични паспорти на цигани и помаци.

Предвидено е незабавно изселване на най-активните сред българските турци – „Изявили се в миналото и сега националисти и фанатици, принудително заселвани и осъждани”. На осъжданите за съпротива при "възродителния процес" лица обаче е наредено да не се издават паспорти. Противниците на режима сред мюсюлманите, по указания на главна прокуратура, са се водили в отделни списъци. Хората в тях не са допуснати да напускат страната.

Разпоредено е централните оперативни поделения на МВР-ДС да работят „целенасочено” с агентурата, както и тя да бъде „укрепвана” и „правилно ориентирана”.

Документът е включен в разширеното издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов