|
Обгазяването на Русе: Защо партийното ръководство не прави нищо ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Август 2014 16:46

alt

Сайтът desebg.com публикува лично строго секретна обзорна оперативна сводка на МВР за периода 27 юни – 3 юли 1988 г. Документът е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и е изпратен на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков, министър-председателя Георги Атанасов, началника на кабинета на Живков Милко Балев, който и до втория човек по това време в партията Чудомир Александров, член на Политбюро на ЦК на БКП.

Сводката включва следните раздели: обща оценка на обстановката в страна; „възродителния процес”; подпомагане развитието и защита на икономиката; прояви на лица из средите на интелигенцията и младежта.

В общата оценка за положението в страната е представено подробна информация за поредното обгазяване на град Русе. Общественото недоволство е насочено към партийното и държавно ръководство, които са обвинени в пасивност.

Именно общественото недоволство срещу бездействието на върхушката на БКП предизвиква създаването на Обществен комитет за екологична защита на Русе през март 1988 г., който е първата от появилите се граждански организации в края на комунизма, определени от режима като „неформални”.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов