|
КДС донася за отклонения и нелоялни прояви на преподаватели и студенти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Август 2014 16:24

alt
Сайтът desebg.com публикува лично строго секретна информация на Комитета за Държавна сигурност (КДС) относно: Някои идеологически отклонения и нелоялни прояви на преподаватели и студенти във висшите учебни заведения у нас.

Документът е от юни 1968 г., малко преди смачкването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор, след които са изпратени и български части със секретно решение на правителството на Народна република България на чело с Тодор Живков, лидер на БКП.

Документът е подписан от председателя на КДС ген. Ангел Солаков и е адресиран до Ангел Цанев, който по това време е член на Централния комитет на БКП и завеждащ неговия „Военен” отдел, отговарящ за ДС и силовите ведомства.

В лично строго секретната информация са обобщени данни за прояви на представители на академичната общност и студенти в различни висши учебни заведения и институти в страната.

Тези проява са определени от КДС (Комитетът за Държавна сигурност просъществува в периода 1965-1968 г. като орган, изведен от МВР към Министерския съвет, бел. ред.) като „идеологически отклонения” и „нелоялни прояви”, изрази, с които репресивният апарат регистрира всяка една дейност, различна от партийната политика, следваща съветската линия.

КДС отбелязва, че през лятото на 1968 г. са постъпили нови данни и сигнали за подобни прояви на университетски преподаватели и студенти. „Техни носители са обикновено синове и дъщери на бивши буржоазни семейства или политически и морално неустойчиви хора, промъкнали се в университетите и институтите”, подчертава КДС.

Въпросните хора, според Държавна сигурност, са повлияни буржоазната идеология и се увличат от „модни философски направления”.

Подчертавайки „събитията в някои социалистически страни, без да назовава Пражката пролет, но очевидно имайки предвид Чешките събития от 1968 г., КДС предупреждава, че „противникът очевидно счита, че при определени условия и активно стимулиране отвън от тези „искри” може и у нас да избухне пожар”.

Изброени са прояви на конкретни университетски преподаватели и студенти в Софийския университет, ВИТИЗ, Висшия институт за изобразителни изкуства „Н. Павлович”, ВМЕИ в Русе и Висшия икономически институт „Карл Маркс”.

Документът е включен в сборника на Комисията по досиетата „Пражката пролет и Държавна сигурност”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов