|
В подготовка за „Голямата екскурзия” – трескаво снабдяване със задгранични паспорти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Юни 2014 13:42

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна експресна информация №10 относно: Получени данни за оперативната обстановка на 4 юни 1989 г. на Централната оперативна група в МВР-ДС.

В нея се съдържа данни за напускане на НРБ от страна на български граждани мюсюлмани след майските събития през 1989 г., когато с мирни протести и демонстрации стотици жертви на „възродителния процес” се обявяват за зачитане на изконните им човешки права.

В строго секретната обобщена информация е посочено, че след майските събития най-много напуснали страната са от Разградска област, а най-малко от Бургаска и Хасковска области.

Документът свидетелства за психозата, обзела турското малцинство при трескавото подаване на документи за издаване на задгранични паспорти. Този процес е регистриран във Варненско.

Цитирани са цели села в Разградско, в които домовете и стопанствата са оставени без надзор от жителите им, които дори са напускали работата си, за да подготвят необходимата им документация. Същото положение се е наблюдавало и в Русенско. Неявяване на работните места от страна на мюсюлмани е наблюдавано и в Шуменско. Административния апарат и учителите в Момчилград също не са ходили на работа в търсене на документи за пътуване в чужбина.

В Пловдивско пък жертви на насилственото преименуване са заявявали, че са готови да тръгнат за Турция само с един паспорт.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1989”, том 2, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов