|
ДС за майските събития 1989 г.: Искат си имената и правата ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Май 2014 09:22

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна експресна информация №4 относно „Получени данни за оперативната обстановка на 28 май 1989 г.”

Документът е на Централната оперативна група в МВР-ДС по „възродителния процес” и съдържа обобщаваща информация за протестните акции на мюсюлманите в НРБ с насилствено сменени имена, които от 20 май 1989 г. започват мирни протести в страната в защита на основните си човешки права.

В историята този епизод от репресиите на БКП и комунистическите тоталитарни служби срещу част от българското население остава известен като майските събития от 1989 г. Мирните митинги, събрания, съчетани с гладни стачки на българските турци получават широк отзвук на Запада.

Тези действия предизвикват комунистическата върхушка и в края на месец май 1989 г. Тодор Живков излиза със специално обръщение, че „който иска да си ходи”. Следва принудителното изселване на около 360 000 български граждани в Турция през лятото на 1989 г., известно като „Голямата екскурзия”.

Документът е включен в сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1989”, том 2, 2013 г.

 

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов