|
25 години след майските събития през 1989 г.: Бунтовете срещу „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 16 Май 2014 13:54

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна експресна информация на Централната оперативна група по „възродителния процес” в МВР-ДС за оперативната обстановка в страната преди 25 години – по време на т. нар. майски събития, предизвикали изселването на около 360 000 български турци от родината им в Турция, известно като „Голямата екскурзия”.

Документът разкрива напрежението в районите на България, населени с български граждани, насилствено преименувани по време на „възродителния процес” в началото на 1985 г.

Майските събития са предшествани от няколко други събития. На 9 май 1989 г. над 130 интелектуалци, свързани с Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, внасят в Народното събрание декларация, с която призовават да се извършат промени в начина на тогавашната партийно-държавна политика. Един от засегнатите въпроси в декларацията е за правата на българските турци, жертви на „възродителния процес”.

В Народното събрание тогава са разглеждани и приети пакет от законопроекти за даването на паспорти, промени в Наказателния кодекс и Закона за гражданството.

Тези събития, както и протестите в други страни от Източния блок като Полша, предизвикват масови бунтове срещу комунистическия режим в България най-вече в Североизточна България, в Лудогорието.

В периода между 20 и 27 май се провеждат редица митинги, гладни стачки, масово пращане на петиции и декларации. На 29 май в изявление, излъчвано по радиото и телевизията, Тодор Живков обявява, че властта ще отвори границата и ще пусна който иска да си ходи. Следва голям митинг в София, организиран от Отечествения фронт, последван от други такива в страната, които трябва да покажат подкрепа за линията на БКП и Живков. След тези събития започва масовото изселване в Турция.

Документът е включен в сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1989”, том 2, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов