|
Държавна сигурност срещу „упадъчното западно влияние” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Май 2014 11:05

alt
Една от стратегическите задачи на Държавна сигурност е била да се бори против западното влияние в българското общество, представяйки много от културните, модните и музикалните процеси в света като идеологическа диверсия.

Този термин е внесен в оборота на репресивния апарат на ДС още през 50-те години от СССР, но става особено актуален през следващото десетилетие.

Още преди да бъде създадено Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия в Държавна сигурност съществува аналогична структура, която по агентурно-оперативен път се стреми да ограничава западното влияние. Това е Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията.

През 1961 г. то изготвя строго секретно предложение относно „Мерки за ограничаване на западното влияние в страната”. Самото влияние на Запада е определено като „упадъчно”, а освен предложението предшественикът на Шесто управление изготвя и строго секретна „Кратка справка относно разбирането за идеологическата диверсия”. Сайтът desebg.com публикува двата документа онлайн.

ДС приема, че специалните служби на западните страни, „вражеската” емиграция и определени религиозни институции са в основата на провеждането на идеологическа диверсия срещу социализма и комунизма.

Тяхната цел, според Държавна сигурност, е „да противопоставят буржазно-идеологическата, упадъчната, човеконенавистническа идеология на загниващото и отживяващо своя век капиталистическо общество на могъщата марксистко-ленинска комунистическа идеология”.

Сред методите на идеологическа диверсия ДС включва вражеската пропаганда, с която се популяризира западния начин на живот, западната „извратена музика”, модернизма в живописта, та дори „диващина в облеклото, прическите, танците и маниерите”.

Други средства на идеологическа диверсия са ревизионизмът и „религиозно-сектантския фанатизъм”.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов