|
Комунистическите лагери в България ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Април 2014 12:18

alt
Тази неделя се навършиха 65 години от създаването на концентрационния лагер „Белене” – най-голямото място за въдворяване по времето на комунизма в България.

По този повод сайтът desebg.com публикува един малко познат документ. Той е доклад на обществено-държваната комисия за подпомагане на разследването по извършени престъпления в лагерите край Ловеч, Скравена и на други места от 1990 г.

Тази комисия е сформирана в началото на 1990 г., когато цензурата пада и в обществото се дава гласност на убийствата в лагерите и системата на въдворяване, изградена от репресивния апарат на БКП.

В документа е проследена историята на създаването на лагери след 9 септември 1944 г. Значително място е отделено на въдворяването на политически противници на режима в лагера „Белене”.

Констатирано е тежкия и нечовешки режим в лагерите край Ловеч и Скравена (1959-1962). В заключение членовете на обществено-държваната комисия осъждат политиката на разправа с политическите противници чрез изпращането им в лагери.


Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов