|
Комунистическите лагери в България ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Април 2014 12:18

alt
Тази неделя се навършиха 65 години от създаването на концентрационния лагер „Белене” – най-голямото място за въдворяване по времето на комунизма в България.

По този повод сайтът desebg.com публикува един малко познат документ. Той е доклад на обществено-държваната комисия за подпомагане на разследването по извършени престъпления в лагерите край Ловеч, Скравена и на други места от 1990 г.

Тази комисия е сформирана в началото на 1990 г., когато цензурата пада и в обществото се дава гласност на убийствата в лагерите и системата на въдворяване, изградена от репресивния апарат на БКП.

В документа е проследена историята на създаването на лагери след 9 септември 1944 г. Значително място е отделено на въдворяването на политически противници на режима в лагера „Белене”.

Констатирано е тежкия и нечовешки режим в лагерите край Ловеч и Скравена (1959-1962). В заключение членовете на обществено-държваната комисия осъждат политиката на разправа с политическите противници чрез изпращането им в лагери.


Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов