|
Корница 1973 г.: Преименуване с бой, убийства и съд ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 15 Март 2014 10:16

alt

Сайтът desebg.com публикува заключителното постановление на отдел „Следствен” на Държавна сигурност срещу българомохамеданите от с. Корница, подведени под съдебната отговорност за опита да се противопоставят на насилствената смяна на имената на жителите на родопското село.

Документът е от месец май 1973 г., два месеца след силовата акция на комунистическата власт, наложила „възродителния процес” в Корница с използване на сили на МВР. През март 1973 г. учениците в селото прекратяват учебните занятия, заради обработката им за смяната на имената, а мъжете и жените излизат на селския площад в знак на протест. Те се обръщат с писмо до министъра на просветата.

 

alt

 

От говорът на режимът е изпращането на въоръжени части на МВР в селото и насилствена смяна на имената. При акцията са убити 5 жители, а 10 са арестувани и разследвани от екип следователи на ДС. В заключението на следствието са описани събитията в Корница през 1973 г. Те са в резултат на решението на Секретариата на ЦК на БКП от 1970 за „провеждане на комплекс от мероприятия за националното осъзнаване и патриотичното възпитание на българите, изповядващи мохамеданска вяра, които съставляват компактна маса в южните крайгранични окръзи”.

Документът е включен в разширеното електронно (dvd) издание на комисията по досиетата „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1945-1985”, том 1, 2013 г.

Един от подсъдимите е Айруш Хаджи, зам.-председател на ДПС (1993-2001) и депутат от ДПС в 38-то Народно събрание (1997-2001), който през 2012 г. беше избран от Народното събрание за зам.-председател на комисията по досиетата. Вижте неговия разказ за събитията през 1973 - тук.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов