|
Държавна сигурност е подслушвала френския президент Митеран ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Март 2014 10:34

alt
Държавна сигурност е подслушвала френския президент Франсоа Митеран по време на неговото официално посещение в Народна република България през януари 1989 г. Това става ясно от архивни документи на ДС, разсекретени наскоро от комисията по досиетата.

ДС е подслушвала честотите в УКВ диапазон, предоставени от българската страна по искане на френската страна във връзка с посещението на френския държавен глава. Честотите са използвани от осигуряващия посещението френски екип и охраната на Франсоа Митеран в периода 16-19 януари 1989 г. Самото посещение е на 18 и 19 януари 1989 г., а на следващия ден – 20 януари – Митеран провежда известната работна закуска във френското посолство с 12 представители на българската интелигенция, настроени критично към управлението на БКП.

Чрез подслушването на честотите на практика Държавна сигурност е събрала подробна информация за радиообмена на френската страна от подготовката по пристигането на френския президент до края на официалната му визита на 19 януари 1989 г.

Оперативното мероприятие е осъществено от IV самостоятелен отдел на ДС „Шифър и радиовръзка”, видно от документа, който desebg.com публикува.

През цялото време обаче френският екип е разговарял кодирано и не е ясно доколко ДС е успяла да разшифрова посланията от подслушваните разговори. При всички случаи обаче тя се е сдобила със сравнителен материал и общата схема по обезпечаването на посещението на Митеран.

Документът е включен в разширеното (dvd) издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.

Виж още темата:


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов