|
Какво докладва ДС на Живков за закуската на Митеран с българските интелектуалци през 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 09 Март 2014 12:05

alt
Наскоро разсекретени архиви на бившата Държавна сигурност разкриват как репресивният апарат на БКП се е добрал до подробна информация за хода на срещата между френския президент Франсоа Митеран и представители на българската интелигенция с критично отношение към властта, състояла се на 20 януари 1989 г.

Тогава по време на официалното си посещение в НРБ (18-19 февруари 1989 г.) френският държавен глава пожелава да се срещне с интелектуалци, като срещата е организирана от френското посолство и протича под формата на работна закуска

Новоразсекретени архиви, които сайтът desebg.com публикува онлайн, показват, че Държавна сигурност е имала още същия ден подробна информация, както за протичането на срещата, така и за коментарите от участниците от българската страна след нея. Това показва строго секретна информация на МВР относно: „Проведена среща на президента на Франция с български интелектуалци”.

Тя е изготвена в деня на срещата – 20 януари 1989 г. и е подписана от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев. Разпространена е в три екземпляра, като първият е изпратен на Тодор Живков.

Строго секретната информация е размножена още в 6 екземпляра, които са изпратени на следните висши партийни функционери: Йордан Йотов – член на Политбюро на ЦК на БКП и член-кореспондент на БАН, Димитър Стоянов – член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на вътрешните работи (1973-1988), Петър Младенов – член на Политбюро и министър на външните работи, Милко Балев – член на ЦК на БКП и началник на генералния секретар Тодор Живков, Иван Панев – член на Политбюро и на Държавния съвет и Димитър Станишев – член на ЦК и завеждащ отдел „Външна политика и международни връзки“ на ЦК на БКП. Накрая на документа е посочено, че информацията е по материали на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Голяма част от информацията е събрана най-вероятно в резултат на подслушване. Не е ясно дали е подслушвано самото посолство, но в информацията е синтезиран разговора по време на срещата и отделните изказвания на участниците в нея.

Българските участници са поетесата Блага Димитрова, Желю Желев –дисидент и философ, обосновал тоталитарния характер на режима, Радой Ралин – поет и писател, известен с критичната си сатира, осмиваща властта, писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн, художникът Светлин Русев, Николай Василев – философ, академик Алексей Шелудко – физик и журналистите Стефан Продев, Копринка Червенкова и Барух Шамлиев.

Предаването на самия разговор означава, че данните са придобити или чрез подслушване, или чрез агент на Шесто управление на ДС, присъствал на самата среща.

Представени са и първите коментари за впечатленията от закуската от страна на някои от българските участници и направените изказвания.

От други архиви на Шесто управление е известно, че обект на разработки са били Радой Ралин – следен и подслушван като критик на режима под псевдонима „КОЗЕЛ”, Блага Димитрова – обект „МОНАХИНЯ” и Желю Желев – обект „ФИЛОСОФ”. В същите архиви е установено, че Шесто е подслушвало телефона на Радой Ралин и отделно от това е имало подслушващо техническо устройство в дома му.

Към основният документ desebg.com публикува и строго секретна информация на Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването) относно: „Получени допълнителни данни във връзка с посещението на Франсоа Митеран у нас”. В нея се съдържа информация за коментар на материала на един от френските журналисти, отразили срещата, както и са цитирани кратки изказвания на част от участниците в срещата от българска страна – Радой Ралин, Анжел Вагенщайн, Йордан Радичков, Светлин Русев, Желю Желев, Копринка Червенкова и акад. Алексей Шелудко.

Тази информация е адресирана до зам.-министъра на вътрешните работи ген. Григор Шопов, „др. Дзюба” – по всяка вероятност съветският съветник към ВГУ, до Първо главно управление на ДС (разузнаването), както и до Шесто управление.

Документите са включени в разширеното (dvd) издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как Държавна сигурност е подслушвала честотите, ползвани от охраната на френския президент Франсоа Митеран по време на официалното му държавно посещение през януари 1989 г. в НРБ.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

ВИЖ КАК ДС СЕ Е ПОДГОТВИЛА ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИТЕРАН - ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов