|
Как МВР-ДС обяви негласна война на гражданските организации ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Февруари 2014 07:20

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи ген. Георги Танев (1988-1989) относно: „Създаване на щаб за работа по т. нар. независими структури с негативна, вредна и враждебна насоченост”.

Документът е от преди 25 години – 16 февруари 1989 г. и бележи втвърдяването на политиката на комунистическия режим срещу появилите се през 1988 г. граждански организации. Със строго секретната заповед на практика се създава специален ръководен център (щаб) в МВР за разработване на основните задачи, насоки и подходи на централните и териториални поделения на министерството срещу гражданските организации. Щабът координира действията на репресивния апарат на БКП и оказва помощ при изпълнение на задачите.

Под ударите на комунистическата власт и МВР попадат Общественият комитет за екологична защита на град Русе, Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, Независимото дружество за защита на човешките права в България и профсъюза „Подкрепа”.

Ръководител на щаба е тогавашният началник на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия ген. Антон Мусаков, а в него влизат още 12 висши ръководители от различни управления на ДС. Сред тях е тогавашният зам.-началник на Шесто управление полк. Цвятко Цветков – главен секретар на МВР при правителството на Жан Виденов (БСП) и експерт по националната сигурност на „Позитано” 20 до смъртта си през 2011 г.

Основната причина за неявната война, която МВР-ДС обявява на гражданските организации преди четвъртък век е, че „въпреки взетите мерки, активисти на тези официално непризнати структури, чрез спекулации с процесите на демократизация и гласност, продължават да се домогват до формиране на опозиционни настроения и групи, недоволство и съпротива срещу линията и подходите на БКП за провеждане на преустройството”.


Документът е включен в разширеното електронно (dvd) издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990 г.”, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов