|
Строго секретно: Министър Димитър Стоянов пред актива на БКП за по-нататъшното развитие на „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Февруари 2014 16:59

alt

„Необходима е настъпателна работа за утвърждаването и развитието на възродителния процес”. Думите са на министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов (1973-1988), изречени пред партийния, държавния и обществен актив на специално съвещание през март 1987 г., посветено на проблемите на насилственото преименуване на българските турци.

Изказването е запазено в архивите на ДС и desebg.com го публикува онлайн.

В строго секретния документ Димитър Стоянов, останал в историята като най-дългогодишният министър на вътрешните работи (15 години) по време на комунизма и изключително предан на Тодор Живков, излага основната теза на комунистическата власт, че Турция е подготвяла почвата за „предявяване на претенции за културна и административна автономия и други форми за обособяване на тази част от българския народ”.

Турция от години „замъгляването на съзнанието” на българските турци. През десетилетията на управление на БКП специалните служби на турската държава са провеждали широкомащабна кампания за насаждане на протурски национализъм в това население. ДС е разобличила над 500 турски шпиони.

Според министър Стоянов Турция е подпомагана от ЦРУ и след „възстановяването на имената” комунистическата власт очаквала именно от САЩ сериозна реакция срещу политиката на ръководството на БКП.

Ген. Димитър Стоянов смята, че с „възродителния процес” НРБ е нанесла „много силен удар върху стратегическите цели и планове на
Турция и САЩ за дестабилизиране на нашата страна и инспириране на кризисни явления по подобие на тези в Унгария (1956), Чехословакия (1968) и Полша (1980).

Документът е публикуван в разширеното електронно (dvd) издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – смяната на имената – Възродителният процес“, том 2, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов