|
Какво е докладвала Държавна сигурност на Тодор Живков ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Февруари 2014 11:43

alt

Държавна сигурност редовно е докладвала на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков положението в НРБ. Това е ставало по различни канали – директно чрез министъра на вътрешните работи или някой от приближените до Живков зам.-министри. Отделно от това ДС е изготвяла и специални седмични сводки, които също са изпращани до ръководителя на комунистическата партия.

Сайтът desebg.com публикува една такава строго секретна обзорна оперативна сводка от юни 1988 г. Освен до Живков видно от документа тя е изпратена и до тогавашния министър-председател Георги Атанасов, до дългогодишния началник на кабинета на Живков и член на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП Милко Балев, както и на Чудомир Александров, също член на висшето партийно ръководство и смятан по това време за втория човек в БКП след Живков.

В строго секретната обзорна справка, изготвена на базата на събраната то ДС агентурно-оперативна информация, е описана обстановката в страната. Включени са коментарни за чужди дипломати и проблемите с обгазяването на Русе от румънска страна. Значително място е отделено на настроенията и проявите на българските турци след „възродителния процес”.

В раздел „Подпомагане развитието и защитата на икономиката” ДС е докладвала за някои „придобивки” на научно-техническото разузнаване, а също така и за конкретни стопански провали и злоупотреби.

Отделено е и внимание на проявите на интелигенцията, младежта и религиозните общности.


Документът е включен в разширеното електронно (dvd) издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990 г.”, 2013 г.

 

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов