|
Писмата на български турци преди „Голямата екскурзия”: Живеем тежко и безнадеждно ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Януари 2014 13:37

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация на Оперативно-техническото управление (ОТУ) на МВР относно: Обстановката в страната, отразена в кореспонденцията по турска линия за месец април 1989 г.

Документът разкрива положението в областите с население от български турци в навечерието на Майските протести и митинги срещу комунистическия режим на граждани със сменени имена през май 1989 г., довели до „Голямата екскурзия” – акция на управлението на БКП за принудителното изселване на над 300 000 души в Турция в периода юни-август 1989 г.

Документът разкрива тоталният контрол на кореспонденцията на българските турци, осъществяван от ОТУ по това време.

За цитирания месец април през 1989 г. бившето Четвърто управление на ДС е обработило над 15 000 писма, от които над 5500 или една трета съдържат коментари, свързани с въпроса за изселването от НРБ.

Според ОТУ усложнената обстановка е изразена във факта, че между 40 и 50 процента от коментарите в писмата от бившите окръзи – Бургас, Толбухин (днес Добрич, бел. ред.), Търговишки и Варненски са направени по тази въпрос.

В документа са цитирани подробно различни коментари, които отразяват тежкото душевно и емоционално състояние на жертвите на „възродителния процес”. Някои описват случилото се с тях „все едно, че гръм ни е ударил”, а други директно посочват, че живеят безнадеждно, а трети, че са унижени.

Психозата, която цари в този период, е свързана със слуховете за евентуално отваряне на границата с Турция и разрешение за изселване там. В много от писмата български турци изразяват готовност да тръгнат с по един или два куфара.


Документът е публикуван в разширеното (dvd) издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – смяната на имената – Възродителният процес“, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов