|
Как ДС бранеше „националната сигурност” при първия опит за отварянето на досиетата ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Декември 2013 19:15

alt
Тази седмица станахме свидетели как 24 години след краха на комунизма бившите кадрови служители на Държавна сигурност за пореден път се опитват да внушат на обществото, че отварянето на досиетата е във вреда на националната сигурност. Това го пробутват отново като аргумент за предсрочното закриване на мандата на комисията.

Абсолютно същата линия на поведение имат и служителите на Държавна сигурност на високи постове в МВР през 1990 г., след като за първи път след промените в 7-то Велико Народно събрание е решено да се отворят досиетата на сътрудниците сред народните представители.

Сайтът desebg.com публикува строго секретно писмо на началника на служба „Информация и архив” на МВР ген. Петко Кипров до тогавашния министър на вътрешните работи в кабинета на Луканов Пенчо Пенев.

То е написано, след като съставената парламентарна комисия с председател Георги Тамбуев, депутат от БСП, се подготви да получи достъп до „светая светих” на Държавна сигурност – архива и картотеките.

В писмото до министъра на вътрешните работи са изброени всички „грехове” на досиетата, с които през последните 24 години наследниците на БСП и кликата на ДС се опитват да сплашат обществото: че отварянето на досиетата ще засегне националната сигурност (при комунизма такава не съществува, офицерите в ДС се кълнят в безпределна вярност към Партията и СССР), че ще бъде разделена нацията (вчера същото обвинение към комисията по досиетата изрече председателят на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов от БСП), че може да се стигне до саморазправа (няма нито един пострадал офицер от ДС или агент от каквато и да е интервенция от страна на тяхна жертва), прави се разделение на „доносници” и сътрудници, борещи се срещу тероризма, извежда се, че един от основните мотиви е стремеж за дискредитиране на различни представители и извличане на дивиденти от противниковата страна.

Сайтът уточнява, че ген. Петко Кипров е служител на ДС от 1970 г., съветник на министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов от 1974 г., началник на Висшата специализирана школа на МВР „Георги Димитров” от 1980 г. и началник на трансформирания самостоятелен отдел III на ДС (архив) в служба „Информация и архив” на МВР (март 1990 г. – юли 1991 г.) по време на прочистването на архивите от ДС при министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев.

Със съдържанието на писмото ген. Кипров съгласие е изразил ген. Красимир Саманджиев (подписът му и съгласието фигурират на последния лист). Той е дългогодишен началник на Окръжно управление на МВР в Хасково. Награден с е с орден НРБ – ІІІ степен с указ №1313 на Държавния съвет за заслуги към провеждането на „ възродителен процес”. Издигнат е за зам.-началник на Второ главно управление (ВГУ) на ДС, а след трансформирането на ВГУ в Национална служба за защита на конституцията през февруари 1990 г. по подобие на преструктурирането в КГБ е назначен за неин ръководител. Той заема поста и зам.-министър на вътрешните работи до края на 1990 г.

До оповестяването на сътрудниците в 7-то Велико Народно събрание така не се стига. Малко преди комисията да обяви доклада си ДС разиграва активно мероприятие - в два вестника се появява неверни списъци на агенти, което предизвиква политически скандал и взаимни обвинения, а комисията е закрита.


Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и края на тоталитаризма”, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов