|
Секретно: Как МВР забрани достъпа на българските турци до първия митинг преди 24 години ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Ноември 2013 12:48

alt

Сайтът desebg.com публикува секретна заповед на министъра на вътрешните работи Георги Танев от 15 ноември 1989 г., отнасяща се до действията на МВР и Държавна сигурност за охраната и достъпа до първия свободен митинг в НРБ след оттеглянето на Тодор Живков от властта, проведен на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в София на 18 ноември 1989 г.

Със секретната заповед министър Танев дава указания на централните оперативни управление на МВР, на Софийско градско управление (СГУ) на МВР и на областните управления на министерството за „осигуряването” на митинга и за „спазване на обществения ред и и спокойствието в столичния град”.

 Министърът на вътрешните работи нарежда „да се активизира агентурно-оперативната работа за получаване на информация относно намеренията и замислите на организаторите и участниците в митинга”.

Според указанията агентурно-оперативните донесения трябва да се предоставят „своевременно в ръководството на МВР, Шесто управление на ДС и СГУ”.

Съгласно заповедта на министър Танев органите на МВР трябва „тактично” да отклоняват от митинга на „екстремисти (така в ДС определят и проявите на някои антикомунисти, б.а.), националистически настроени лица с възстановени имена (насилствено преименувани български турци, б.а.) и криминално проявени”.

По ирония 24 години по-късно наследникът на БКП – БСП, организира съвместено с ДПС и с част от негови активисти – жертвите на „възродителния процес” митинг в „защита на демокрацията” и правителството на Орешарски, съставено от двете партии.


Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и края на тоталитаризма”, 2011 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов